PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gdzie jest miodek?

Miś zanurkował do domku po miodek. Widać mu tylko łapki i ogonek

o 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gdzie jest miodek?

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

125 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Do dekoracji:

200 g wiórków kokosowych
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
25 g cukru pudru
1 - 2 krople Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na płaskim talerzu. Do woreczka wsyp wiórki kokosowe, dodaj kilka kropli zielonego barwnika, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki na zielono. Następnie zielone wiórki posyp dookoła ciasta. Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem. Następnie odłóż kulkę wielkości orzecha włoskiego. Dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika i zagnieć, by uzyskać różowy kolor. Pozostałą masę podziel na 3 części. Z dwóch części uformuj kule, a następnie stożki i lekko je spłaszcz. Przy pomocy małego noża wytnij kawałki masy, aby utworzyć palce misia. Następnie z różowej masy uformuj małe kuleczki i przyklej je do łapek, lekko je spłaszczając. Z pozostałej masy uformuj kulkę, która będzie ogonkiem misia. Elementy z lukru przyczep do ciasta tuż przed podaniem. Na zieloną trawkę z wiórków połóż kwiatki i stokrotki z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gdzie jest miodek?

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2165kJ
517kcal
1126kJ
269kcal
Tłuszcz 30.00g 15.63g
Węglowodany 60.42g 31.47g
Białko 5.52g 2.88g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej