PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Eleganckie cake pops

Popularne i pyszne ciasto na patyczkach z kremem mascarpone, udekorowane lukrem i perełkami

ok. 20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Eleganckie cake pops

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Masa:

250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Inne dodatki:

1 opak. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

3

Formowanie cake pops'ów

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Wystudzone babeczki pokrusz palcami i dodaj serek mascarpone, zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Patyczki powbijaj w każdą z porcji i wstaw do zamrażalnika na ok. 20 min.

4

Dekorowanie

Lukier różowy rozpuść w kąpieli wodnej. Na schłodzone cake popsy polewaj ciepły lukier, okręcając je dookoła, żeby lukier równomiernie opływał ciasteczko. Powtórz czynność z kolorem niebieskim.

Rozpuść lukier biały, przełóż do worka cukierniczego z cienką okrągła tylką i udekoruj dowolnie. Dekoracje dopełnią cukrowe perełki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Eleganckie cake pops

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1005 kJ
240 kcal
1549 kJ
370 kcal
Tłuszcz 10.80 g 16.61 g
Węglowodany 32.70 g 50.30 g
Białko 2.21 g 3.39 g