PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Eklerki z budyniem czekoladowym

Ciasto parzone z kremem z budyniu

ok. 8 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Eklerki z budyniem czekoladowym

Ciasto:

1 szkl. wody
100 g masła
1 szczypta soli
1 szkl. mąki
4 szt. jajek

Krem budyniowy:

700 ml mleka
50 g czekolady deserowej (pokrojonej)
60 g cukru
2 opak. Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g czekolady deserowej
50 g orzeszków ziemnych solonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę, masło i sól rozpuść razem w garnku. Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścian garnka. Odstaw do przestudzenia. Przestudzone ciasto nie powinno być gorące. Do ciasta dodawaj po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując, aż do połączenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o dł. ok. 12 cm.

2

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika. Gotowe ciastka powinny być przyrumienione i chrupiące.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Wyciągnij eklerki z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

500 ml mleka przelej do garnka. Dodaj pokrojoną czekoladę i cukier, zagotuj. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem.

4

Dekorowanie

Eklerki przetnij wzdłuż. Przestudzony krem budyniowy przełóż do worka cukierniczego i napełnij nim ciastka. Orzeszki ziemne posiekaj. Czekoladę umieść w miseczce nad gotującą się w rondelku wodą i rozpuść. Płynną czekoladą polej eklerki. Posyp je orzeszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Eklerki z budyniem czekoladowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
804 kJ
192 kcal
Tłuszcz 22.23 g 10.15 g
Węglowodany 43.52 g 19.87 g
Białko 11.62 g 5.31 g