Flag

Eklerki z budyniem czekoladowym

ok. 8 sztuk
Średni
40 min
Ciasto parzone z kremem z budyniu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 szkl.wody
100 gmasła
1 szczyptasoli
1 szkl.mąki
4 szt.jajek
Krem budyniowy
700 mlmleka
50 gczekolady deserowej (pokrojonej)
60 gcukru
2 opak.Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gczekolady deserowej
50 gorzeszków ziemnych solonych

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę, masło i sól rozpuść razem w garnku. Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścian garnka. Odstaw do przestudzenia. Przestudzone ciasto nie powinno być gorące. Do ciasta dodawaj po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując, aż do połączenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o dł. ok. 12 cm.

2

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika. Gotowe ciastka powinny być przyrumienione i chrupiące.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Wyciągnij eklerki z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

500 ml mleka przelej do garnka. Dodaj pokrojoną czekoladę i cukier, zagotuj. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem.

4

Dekorowanie

Eklerki przetnij wzdłuż. Przestudzony krem budyniowy przełóż do worka cukierniczego i napełnij nim ciastka. Orzeszki ziemne posiekaj. Czekoladę umieść w miseczce nad gotującą się w rondelku wodą i rozpuść. Płynną czekoladą polej eklerki. Posyp je orzeszkami.