Eklerki Słony karmel

Ciasto ptysiowe z masą śmietanową Słony karmel i pistacjami

ok. 25 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Eklerki Słony karmel

Ciasto:

250 ml wody
100 g masła
1 płaska łyżeczka soli
150 g mąki
4 szt. jajek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Polewa:

100 g czekolady deserowej
50 g masła

Do dekoracji:

50 g orzechów pistacjowych , posiekanych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj razem z masłem i solą, jak tylko się zagotuje wsyp od razu całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką cały czas podgrzewając, aż masa stanie się szklista i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj do połączenia, na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z ozdobną końcówką typu gwiazdka i wyciskaj na blasze w odstępach ciastka o dł. ok. 10 cm.

2

Pieczenie

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. W międzyczasie przed końcem pieczenia pierwszej partii wyciskaj ciastka na drugą blachę. Po upieczeniu pierwszej partii, wstaw do pieczenia drugą.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Poziom piekarnika: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Po upieczeniu odstaw ciastka do wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę do woreczka z ozdobną końcówką.

4

Polewa

Czekoladę rozpuść razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.

5

Nadziewanie i dekorowanie

Wystudzone ciastka przekrój wzdłuż na 2 części. Na dolną część wyciskaj masę słony karmel i przykrywaj górną częścią ciastka. Na koniec polej wszystkie ciastka polewą z czekolady i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia i zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Eklerki Słony karmel

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 703 kJ
168 kcal
1151 kJ
275 kcal
Tłuszcz 14.06 g 23.04 g
Węglowodany 8.13 g 13.33 g
Białko 2.92 g 4.79 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne