PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Eklerki Słony karmel

Ciasto ptysiowe z masą śmietanową Słony karmel i pistacjami

o 25 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Eklerki Słony karmel

Ciasto:

250 ml wody
100 g masła
1 płaska łyżeczka soli
150 g mąki
4 szt. jajek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Polewa:

100 g czekolady deserowej
50 g masła

Do dekoracji:

50 g orzechów pistacjowych , posiekanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj razem z masłem i solą, jak tylko się zagotuje wsyp od razu całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką cały czas podgrzewając, aż masa stanie się szklista i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj do połączenia, na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z ozdobną końcówką typu gwiazdka i wyciskaj na blasze w odstępach ciastka o dł. ok. 10 cm.

2

Pieczenie

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. W międzyczasie przed końcem pieczenia pierwszej partii wyciskaj ciastka na drugą blachę. Po upieczeniu pierwszej partii, wstaw do pieczenia drugą.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu odstaw ciastka do wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę do woreczka z ozdobną końcówką.

4

Polewa

Czekoladę rozpuść razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.

5

Nadziewanie i dekorowanie

Wystudzone ciastka przekrój wzdłuż na 2 części. Na dolną część wyciskaj masę słony karmel i przykrywaj górną częścią ciastka. Na koniec polej wszystkie ciastka polewą z czekolady i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia i zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Eklerki Słony karmel

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 703kJ
168kcal
1151kJ
275kcal
Tłuszcz 14.06g 23.04g
Węglowodany 8.13g 13.33g
Białko 2.92g 4.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt