PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Eklerki Słony karmel

Ciasto ptysiowe z masą śmietanową Słony karmel i pistacjami

o 25 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Eklerki Słony karmel

Ciasto:

250 ml wody
100 g masła
1 płaska łyżeczka soli
150 g mąki
4 szt. jajek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Polewa:

100 g czekolady deserowej
50 g masła

Do dekoracji:

50 g orzechów pistacjowych , posiekanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj razem z masłem i solą, jak tylko się zagotuje wsyp od razu całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką cały czas podgrzewając, aż masa stanie się szklista i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj do połączenia, na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z ozdobną końcówką typu gwiazdka i wyciskaj na blasze w odstępach ciastka o dł. ok. 10 cm.

2

Pieczenie

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. W międzyczasie przed końcem pieczenia pierwszej partii wyciskaj ciastka na drugą blachę. Po upieczeniu pierwszej partii, wstaw do pieczenia drugą.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu odstaw ciastka do wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę do woreczka z ozdobną końcówką.

4

Polewa

Czekoladę rozpuść razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.

5

Nadziewanie i dekorowanie

Wystudzone ciastka przekrój wzdłuż na 2 części. Na dolną część wyciskaj masę słony karmel i przykrywaj górną częścią ciastka. Na koniec polej wszystkie ciastka polewą z czekolady i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia i zastygnięcia polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Eklerki Słony karmel

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 703kJ
168kcal
1151kJ
275kcal
Tłuszcz 14.06g 23.04g
Węglowodany 8.13g 13.33g
Białko 2.92g 4.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!