Flag

Duże ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką

ok. 30 porcji
Średni
180 min
Pyszna drożdżówka na dużą blachę z borówkami migdałową kruszonką. Koniecznie sprawdź!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 mlmleka
200 gmasła
1000 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
200 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt.jajek
500 gborówek amerykańskich
Kruszonka
150 gmąki
100 gmasła (zimnego)
100 gcukru
40 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Ciasto

Mleko podgrzej, a masło rozpuść i pozostaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier z wanilią i wymieszaj.
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko oraz rozpuszczone i przestudzone  masło. Zagnieć za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj misę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

2

Kruszonka

W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną, masło i cukier zagnieć krótko  na kruszonkę. Dodaj płatki migdałów i wymieszaj. Odstaw do lodówki na czas rośnięcia ciasta, żeby kruszonka się schłodziła.


Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Rozłóż na cieście owoce, a następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3

Pieczenie

Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C