Flag

Drożdżówka z truskawkami

16 porcji
Łatwy
100 min
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
W sezonie owocowym dodaj do babki także ulubione owoce: maliny, rabarbar, śliwki i inne.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kruszonka
30 gmasła
50 gmąki
40 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Ciasto drożdżowe
50 gmasła
300 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
2 szt.jajek
100 mlmleka (ciepłego)
Dodatkowo
ok. 250 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Kruszonka

W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.

2

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut.

3

Wyrastanie

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na temp. 180°C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.


Truskawki pokój na kawałki (mrożone pozostaw w całości).

4

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Piecz przez ok. 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • W sezonie owocowym dodaj do babki także ulubione owoce: maliny, rabarbar, śliwki i inne.