Flag

Domowy piernik

10 porcji
Łatwy
100 min
Pyszny, aromatyczny i szybki piernik z polewą. Idealny kiedy brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmasła
40 gmiodu
150 mlmleka
2 szt.jajek
220 gmąki pszennej
1 łyżeczkakakao
150 gcukru
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
Polewa
50 gczekolady gorzkiej
50 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta na piernik

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Dodaj miód, mleko i jajka. Wymieszaj całość mikserem.
Mąkę przesiej do miski. Wsyp kakao, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 65 minut. Po upieczeniu odstaw piernik w formie do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 65 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

2

Polewa na piernik

Szklaną miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą na małej mocy palnika. Kawałki czekolady umieść w szklanej misce, dodaj śmietankę.
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową.