Flag

Domowa pizza

8 porcji
Średni
120 min
Pizza na drożdżach instant z pieczarkami i szynką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
250 mlwody ciepłej
1 łyżkaoliwy
Sos pomidorowy
250 gprzecieru pomidorowego
2 łyżkioliwy
0,5 łyżeczkicukru
0,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkaoregano
1 łyżeczkabazylii
1 szczyptapieprzu
1 ząbekczosnku
Obłożenie
250 gpieczarek
0,5 łyżeczkisoli
100 gszynki
1 szt.cebuli czerwonej
3 szt.pomidorków koktajlowych
200 gsera Gouda, tłustego (startego)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Uformuj wgłębienie, aby wlać ciepłą wodę wraz z oliwą. Ciasto dokładnie zagnieć z boków do środka do momentu połączenia się składników. Idealne ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.

2

Sos pomidorowy

Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę i dodaj przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Obłożenie

Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż z dodatkiem soli na suchej patelni do momentu puszczenia soku, a następnie je odcedź. Plastry szynki pokrój na małe kawałki, cebulę w piórka, a pomidorki na plasterki.

4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto rozprowadż rękoma od środka na zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cieniutka w środku. Gotowy spód przełóż na wysmarowaną olejem blaszkę. Uformowane ciasto posmaruj oliwą, a następnie sosem i obsyp startym serem, na którym równomiernie rozłóż składniki z obłożenia.

5

Pieczenie

Pizzę wstaw do piekarnika i piecz na najniższym poziomie.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C