PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Daktylowe brownie bezglutenowe

Pyszne czekoladowe brownie bez glutenu. Dodatek daktyli sprawia, że ciasto jest mniej kaloryczne, i ma przyjemną konsystencję. Chrupiące z wierzchu, a mocno czekoladowe w środku.

ok. 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Daktylowe brownie bezglutenowe

Ciasto:

100 g daktyli
300 g czekolady gorzkiej
100 ml oleju
50 ml wody
100 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
3 szt. jajek
35 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut. Następnie delikatnie odsącz je z wody i posiekaj. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj olej, wodę, cukier, cukier z wanilią, jajka i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i ryżową. Wymieszaj i dodaj do mokrych składników. Dodaj daktyle i dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blaszki i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 23 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź je w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Daktylowe brownie bezglutenowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1001 kJ
239 kcal
1725 kJ
412 kcal
Tłuszcz 13.84 g 23.86 g
Węglowodany 26.59 g 45.85 g
Białko 3.03 g 5.23 g