PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Daktylowe brownie bezglutenowe

Pyszne czekoladowe brownie bez glutenu. Dodatek daktyli sprawia, że ciasto jest mniej kaloryczne, i ma przyjemną konsystencję. Chrupiące z wierzchu, a mocno czekoladowe w środku.

o 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Daktylowe brownie bezglutenowe

Ciasto:

100 g daktyli
300 g czekolady gorzkiej
100 ml oleju
50 ml wody
100 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
3 szt. jajek
35 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut. Następnie delikatnie odsącz je z wody i posiekaj. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj olej, wodę, cukier, cukier z wanilią, jajka i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i ryżową. Wymieszaj i dodaj do mokrych składników. Dodaj daktyle i dokładnie wymieszaj.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blaszki i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 23 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź je w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Daktylowe brownie bezglutenowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1001kJ
239kcal
1725kJ
412kcal
Tłuszcz 13.84g 23.86g
Węglowodany 26.59g 45.85g
Białko 3.03g 5.23g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej