Flag

Czekoladowy tort z wiśniami

12 porcji
Średni
60 min
Kakaowy biszkopt z konfiturą z wiśni i kremem waniliowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
80 gmąki
30 gmąki ziemniaczanej
2 łyżkikakao
6 szt.jajek
170 gcukru
1 szczyptasoli
Poncz
50 mlwody
50 mlwódki porzeczkowej
Krem
240 gkonfitury wiśniowej
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
150 gwiśni

Zobacz produkty

Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mąki przesiej razem z kakao. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, dodając stopniowo cukier i sól. Do ubitych białek kolejno dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Ubitą pianę jajeczną delikatnie połącz z suchymi składnikami.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia.

3

Poncz i przełożenie ciasta

Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Wodę i wódkę porzeczkową wymieszaj ze sobą. Otrzymanym ponczem nasącz blaty. Na dwóch blatach rozsmaruj konfiturę wiśniową.

4

Krem waniliowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość – najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez 3 minuty. Otrzymanym kremem przełóż ciasto, zostawiając trochę kremu na dekorację wierzchu tortu. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto udekoruj umytymi i osuszonymi wiśniami.