PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowy tort z wiśniami

Kakaowy biszkopt z konfiturą z wiśni i kremem waniliowym

12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy tort z wiśniami

Biszkopt:

80 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
6 szt. jajek
170 g cukru
1 szczypta soli

Poncz:

50 ml wody
50 ml wódki porzeczkowej

Krem:

240 g konfitury wiśniowej
300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

150 g wiśni

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mąki przesiej razem z kakao. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, dodając stopniowo cukier i sól. Do ubitych białek kolejno dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Ubitą pianę jajeczną delikatnie połącz z suchymi składnikami.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia.

3

Poncz i przełożenie ciasta

Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Wodę i wódkę porzeczkową wymieszaj ze sobą. Otrzymanym ponczem nasącz blaty. Na dwóch blatach rozsmaruj konfiturę wiśniową.

4

Krem waniliowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość – najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez 3 minuty. Otrzymanym kremem przełóż ciasto, zostawiając trochę kremu na dekorację wierzchu tortu. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto udekoruj umytymi i osuszonymi wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy tort z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1059kJ
253kcal
804kJ
192kcal
Tłuszcz 6.14g 4.65g
Węglowodany 39.96g 30.28g
Białko 6.72g 5.09g