PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowy deser z chia i musem malinowym

Budyń czekoladowy z nasionami chia i musem z malin

ok. 4 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy deser z chia i musem malinowym

Budyń:

600 ml mleka
1 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak czekoladowy Dr. Oetkera
3 łyżki Chia nasion szałwii hiszpańskiej

Mus:

200 g malin
150 ml wody (wrzącej)
1 łyżka cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z porcji mleka odlej ok. 150 ml i wymieszaj w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj, pod koniec wlewając wymieszany proszek budyniowy. Mieszaj energicznie rózgą do zgęstnienia budyniu, na koniec dodaj nasiona chia, wymieszaj. Budyń rozlej do czterech pucharków, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

2

Mus malinowy

Maliny zmiksuj blenderem (mrożone wcześniej rozmroź). We wrzątku rozpuść łyżkę cukru, po czym dodaj 1/2 łyżeczki żelatyny, wymieszaj. Ważne, by maliny po zblendowaniu nie były zimne, aby ze względu na zróżnicowanie temperatur uniknąć grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kolejno kilka łyżek malin, po czym przelej do pozostałych malin i dokładnie wymieszaj. Mus przelej na wierzch budyniu i odstaw na ok. 1 h do lodówki do stężenia musu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy deser z chia i musem malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 883 kJ
211 kcal
331 kJ
79 kcal
Tłuszcz 5.94 g 2.22 g
Węglowodany 33.06 g 12.34 g
Białko 8.28 g 3.09 g