PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Creme brulee z owocami

Creme brulee z Pastą waniliową

o 4 - 5 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Creme brulee z owocami

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
6 szt. żółtek
80 g cukru

Do dekoracji:

4 - 5 łyżeczek cukru
200 g borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj 4 kokilki żaroodporne i ustaw je na głębokiej blasze np. z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temp. 110°C.

Śmietankę razem z pastą waniliową podgrzej w rondelku a gdy tylko się zagotuje od razu zdejmij z palnika. Żółtka wymieszaj rózgą w misce a następnie dodaj powoli zagotowaną śmietankę i dokładnie ale delikatnie wymieszaj(aby nie napowietrzyć masy). Rozlej masę po równo do kokilek.

2

Pieczenie

Kokilki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu wystudź deser w uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu schłodź w lodówce ok. 3 - 4 h.

3

Karmelowa skorupka

Po schłodzeniu, osusz wierzch każdego kremu ręcznikiem papierowym i posyp łyżeczką cukru. Cukier opal palnikiem cukierniczym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund, tak by nie podgrzać deseru.

Podawaj z ulubionymi owocami lub konfiturami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Creme brulee z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2445kJ
584kcal
1051kJ
251kcal
Tłuszcz 46.24g 19.84g
Węglowodany 36.77g 15.78g
Białko 7.80g 3.35g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!