PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Creme brulee z owocami

Creme brulee z Pastą waniliową

ok. 4 - 5 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Creme brulee z owocami

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
6 szt. żółtek
80 g cukru

Do dekoracji:

4 - 5 łyżeczek cukru
200 g borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj 4 kokilki żaroodporne i ustaw je na głębokiej blasze np. z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temp. 110°C.

Śmietankę razem z pastą waniliową podgrzej w rondelku a gdy tylko się zagotuje od razu zdejmij z palnika. Żółtka wymieszaj rózgą w misce a następnie dodaj powoli zagotowaną śmietankę i dokładnie ale delikatnie wymieszaj(aby nie napowietrzyć masy). Rozlej masę po równo do kokilek.

2

Pieczenie

Kokilki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 110 °C

Piekarnik elektryczny: 110 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu wystudź deser w uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu schłodź w lodówce ok. 3 - 4 h.

3

Karmelowa skorupka

Po schłodzeniu, osusz wierzch każdego kremu ręcznikiem papierowym i posyp łyżeczką cukru. Cukier opal palnikiem cukierniczym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund, tak by nie podgrzać deseru.

Podawaj z ulubionymi owocami lub konfiturami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Creme brulee z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2445 kJ
584 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 46.24 g 19.84 g
Węglowodany 36.77 g 15.78 g
Białko 7.80 g 3.35 g