PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z sercem

Pyszne ciasto z sercem z masy marcepanowej - nie tylko na Boże Narodzenie

o 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z sercem

Nadzienie:

200 g masy marcepanowej
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

175 g masła lub margaryny
150 g cukru
2 ml Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
225 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.

2

Nadzienie

Masę marcepanową pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść w misce z kakao i cukrem pudrem. Następnie uformować 20 cm wałek i przez środek wyciąć wąski pasek (tak jak na zdjęciu).

Brzegi przy wcięciu lekko zaokrąglić. Następnie wałek odwrócić i uformować spiczasty brzeg, aby powstało serce.

3

Ciasto

Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodać cukier, 1/4 aromatu pomarańczowego oraz sól, cały czas miksując. Po dodaniu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Połowę ciasta równomiernie rozsmarować w foremce. Brązowy wałek z serduszkiem ułożyć na cieście spiczastym końcem do dołu i przykryć pozostałym ciastem.

4

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyjąć z formy po 10 minutach. Ostudzić.

5

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią ciasto. Udekorować serduszkami z czekolady. Odczekać aż polewa zastygnie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z sercem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1855kJ
443kcal
1834kJ
438kcal
Tłuszcz 26.89g 26.63g
Węglowodany 43.54g 43.11g
Białko 7.19g 7.12g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej