PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z sercem

Pyszne ciasto z sercem z masy marcepanowej - nie tylko na Boże Narodzenie

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z sercem

Nadzienie:

200 g masy marcepanowej
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

175 g masła lub margaryny
150 g cukru
2 ml Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
225 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.

2

Nadzienie

Masę marcepanową pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść w misce z kakao i cukrem pudrem. Następnie uformować 20 cm wałek i przez środek wyciąć wąski pasek (tak jak na zdjęciu).

Brzegi przy wcięciu lekko zaokrąglić. Następnie wałek odwrócić i uformować spiczasty brzeg, aby powstało serce.

3

Ciasto

Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodać cukier, 1/4 aromatu pomarańczowego oraz sól, cały czas miksując. Po dodaniu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Połowę ciasta równomiernie rozsmarować w foremce. Brązowy wałek z serduszkiem ułożyć na cieście spiczastym końcem do dołu i przykryć pozostałym ciastem.

4

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyjąć z formy po 10 minutach. Ostudzić.

5

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią ciasto. Udekorować serduszkami z czekolady. Odczekać aż polewa zastygnie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z sercem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1855 kJ
443 kcal
1834 kJ
438 kcal
Tłuszcz 26.89 g 26.63 g
Węglowodany 43.54 g 43.11 g
Białko 7.19 g 7.12 g