PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Pyszne, kruche ciasto z dodatkiem wanilii pokryte rabarbarem i bezową pianką. Koniecznie spróbuj!

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto kruche:

360 g mąki
200 g masła (zimnego)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 szt. żółtek (białka zachowaj do pianki)

Nadzienie:

1000 g rabarbaru
100 g cukru
100 ml wody (zimnej)
60 g mąki ziemniaczanej

Bezowa pianka:

3 szt. białka
160 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania bezy

Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3) , zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 60 minut. 

2

Nadzienie

Rabarbar umyj , pokrój na kawałki wielkości 1 cm i włóż do garnka. Dodaj cukier, a następnie podsmaż na średniej mocy palnika, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, dodaj do rabarbaru, wymieszaj i gotuj krótko do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta zetrzyj na tarce tak, aby równomiernie pokryło spód formy. Dociśnij lekko ciasto i wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

 Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i obniż temp. do 180°C.

4

Bezowa pianka

Białka ubij razem z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. 

5

Pieczenie

Na upieczony spód rozłóż równomiernie nadzienie rabarbarowe. Następnie wyłóż bezową piankę, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki, pozostaw w nim ciasto przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 775 kJ
185 kcal
850 kJ
203 kcal
Tłuszcz 7.90 g 8.68 g
Węglowodany 27.26 g 29.96 g
Białko 2.73 g 3.00 g