Ciasto z malinami i bitą śmietaną

Maliny otulone śmietanką na puszystym biszkopcie

ok. 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z malinami i bitą śmietaną

Biszkopt:

2 łyżki mąki
2 szt. jajek
0,5 szkl. cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
500 ml wody
5 łyżek cukru
2 szt. żółtek
1 łyżka soku z cytryny
8 łyżek syropu malinowego
200 g malin świeżych lub mrożonych
250 g serka homogenizowanego waniliowego

Do nasączenia:

2 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny

Obłożenie:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie wyciąć koło o średnicy 16 cm i nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Masa

Żelatynę namoczyć na 5 min. w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszystą masę, ostudzić. Maliny zmiksować, dodać łyżkę soku z cytryny. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z gorącym syropem malinowym i schłodzić. Do masy żelatynowej dodawać po trochę masy malinowej i serka homogenizowanego, razem wymieszać. Do miski o średnicy u góry 16 cm nałożyć mieszankę malinową, zostawić w lodówce do stężenia.

4

Obłożenie

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i Śmietan-fixu. Biszkopt położyć na talerzu, wyłożyć na niego masę malinową z miski, podważając brzegi nożem, a następnie obłożyć bitą śmietaną, formując kulę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z malinami i bitą śmietaną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1637 kJ
391 kcal
733 kJ
175 kcal
Tłuszcz 20.51 g 9.15 g
Węglowodany 43.58 g 19.46 g
Białko 9.79 g 4.37 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.