Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z czekoladą i masą śmietanową z płatkami czekolady

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Biszkopt:

60 g mąki
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
140 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poncz:

0,5 szkl. wody
0,5 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru pudru

Krem:

750 ml mleka
200 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej (4 łyżki)

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno blachy o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je rózgą. Ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.

3

Krem

500 ml mleka podgrzej w garnku z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie budyń. Do gorącego mleka dodaj kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dodaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat biszkoptowy umieść w blaszce i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Krem budyniowy wyłóż na nasączony blat i przykryj drugim blatem, a następnie nasącz drugi blat.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubbijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj 4 łyżki posypki czekoladowej i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.

5

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 26.20 g 15.69 g
Węglowodany 40.14 g 24.03 g
Białko 6.37 g 3.81 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.