PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z czekoladą i masą śmietanową z płatkami czekolady

16 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Biszkopt:

60 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
140 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poncz:

0,5 szkl. wody
0,5 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru pudru

Krem:

750 ml mleka
200 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej (4 łyżki)

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno blachy o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je rózgą. Ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.

3

Krem

500 ml mleka podgrzej w garnku z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie budyń. Do gorącego mleka dodaj kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dodaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat biszkoptowy umieść w blaszce i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Krem budyniowy wyłóż na nasączony blat i przykryj drugim blatem, a następnie nasącz drugi blat.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubbijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj 4 łyżki posypki czekoladowej i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.

5

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1754kJ
419kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 26.21g 15.79g
Węglowodany 40.49g 24.39g
Białko 6.15g 3.71g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej