PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto owocowe z kruszonką

Pyszne ciasto z masą serową i owocami

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto owocowe z kruszonką

Ciasto:

350 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
1 szt. żółtek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Masa serowa:

250 g twarogu
2 szt. jajek
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 łyżki mąki
250 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
470 g brzoskwiń w syropie
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 szt. jabłek (kwaśnych)
150 g cukru pudru

Kruszonka:

250 g mąki
150 g masła
125 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść do jednolitej konsystencji, wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, nałożyć do blachy (35x30 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

3

Masa serowa

Twaróg zmielić, wymieszać z żółtkami, cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Masę serową wymieszać z pianą z białek nałożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu ciasta układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze oraz pokrojone w plasterki brzoskwinie i jabłka. Owoce posypać cynamonem. Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, posypać ciasto.

4

Pieczenie

Ciasto wstawić ponownie do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczone ciasto wystudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto owocowe z kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1185 kJ
283 kcal
1080 kJ
258 kcal
Tłuszcz 11.17 g 10.15 g
Węglowodany 40.94 g 37.21 g
Białko 5.68 g 5.16 g