PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

Ciasto z dodatkiem marchewki, przyprawy korzennej, rodzynek i orzechów. Nie tylko zwycięskiej drużyny ;)

o 24 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

Ciasto:

500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
6 szt. jajek
300 g cukru trzcinowego
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1,5 szkl. oleju
150 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
600 g marchwi

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cynamon i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj mąkę z proszkiem i przyprawami na przemian z olejem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, całość wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Rozłóż masę równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

3

Dekorowanie

Ostudzone ciasto posmaruj lukrem rozrobionym z gorącą wodą.

Lukier plastyczny podziel na 3 części. Pierwszą część lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym, drugą część lukru zagniec z barwnikiem zielonym, trzecią pozostaw białą. Z tektury lub bloku technicznego wytnij szblon koszulki. Lukier plastyczny dowolnego koloru (np. biały i czerwony) rozwałkuj na grubość ok. 2 - 3 mm. Przy pomocy szablonu wytnij koszulki i ułóż na świeżo polukrowanym cieście. Z pozostałej masy wyjmij ozdobne paski i cyferki. Przyklej za pomocą niewielkiej ilości lukru lub zwilżając lekko wodą.

Aby uzyskać trawę zielony lukier plastyczny przeciśnij przez sitko i ułóż na cieście.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1557kJ
372kcal
1377kJ
329kcal
Tłuszcz 18.57g 16.43g
Węglowodany 47.94g 42.42g
Białko 5.52g 4.88g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej