PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto - krajanka ajerkoniakowa

Znakomite ciasto z kremem ajerkoniakowym i dżemem brzoskwiniowym

ok. 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto - krajanka ajerkoniakowa

Ciasto:

4 szt. żółtek
80 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. białka
80 g cukru
120 g mąki

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła

Do dekoracji:

3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego

Poncz:

350 ml wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Połączyć utarte żółtka z pianą z białek, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Biszkopt przełożyć na deskę oprószoną cukrem pudrem, papier zwilżyć wodą i ostrożnie zdjąć. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pierwszy blat ciasta nasączyć, posmarować kremem, nałożyć następną warstwę ciasta, ponownie nasączyć, rozsmarować krem, przykryć trzecim kawałkiem ciasta. Całe ciasto pokryć cienką warstwą kremu.

4

Dekorowanie

Pozostały krem przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i wycisnąć na wierzchu fantazyjny wzór. W wolne miejsca nałożyć rozmieszany dżem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto - krajanka ajerkoniakowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1022 kJ
244 kcal
816 kJ
195 kcal
Tłuszcz 10.78 g 8.62 g
Węglowodany 32.55 g 26.04 g
Białko 4.56 g 3.65 g