Ciasto Jamajka

Warstwowe ciasto przekładane galaretką cytrynową i masą śmietanową

24 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Jamajka

Ciasto:

5 szt. jajek
200 g cukru
4 łyżki wody
2 łyżki oleju
150 g mąki
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Poncz:

2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek wody
5 łyżek dżemu z czarnych porzeczek

Galaretka:

800 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
6 szt. bananów

Masa śmietanowa:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj wodę oraz olej i miksuj do połączenia składników. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszaj i przesiej przez sito. Suche skłądniki delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

3

Poncz i przełożenie ciasta

Sok z cytryny i wodę, wymieszaj. Z wystudzonego ciasta czekoladowego zetnij wypukły wierzch i pokrusz go do miseczki. Pozostałą część ciasta przekrój poziomo na dwa blaty. Spodnią część przekrojonego ciasta ułóż z powrotem w formie i nasącz przygotowanym wcześniej ponczem, a następnie posmaruj dżemem porzeczkowym.

4

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 800 ml. Zawartość torebki z galaretkami wsyp do wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do czasu aż galaretka zacznie tężeć. Przekrój banany wzdłuż i układaj je jeden przy drugim rozcięciem do dołu. Wyłóż na nie tężejącą galaretkę, wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki na ok. 2 h.

5

Masa śmietanowa

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Wszystko razem zmiksuj, zaczynając od małych obrotów miksera, do uzyskania puszystej masy. ¾ całej masy śmietanowej rozłóż na galaretce cytrynowej, przykryj drugim blatem. Nasącz go ponczem i rozsmaruj pozostałą część kremu, a następnie posyp je pokruszonym ciastem czekoladowym. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Jamajka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1093 kJ
261 kcal
775 kJ
185 kcal
Tłuszcz 12.84 g 9.11 g
Węglowodany 32.16 g 22.81 g
Białko 4.50 g 3.19 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.