Flag

Ciasto Jamajka

24 porcji
Średni
60 min
Warstwowe ciasto przekładane galaretką cytrynową i masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
200 gcukru
4 łyżkiwody
2 łyżkioleju
150 gmąki
70 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
Poncz
2 łyżkisoku z cytryny
8 łyżekwody
5 łyżekdżemu z czarnych porzeczek
Galaretka
800 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
6 szt.bananów
Masa śmietanowa
250 gserka mascarpone
500 mlśmietanki 30% tł.
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj wodę oraz olej i miksuj do połączenia składników. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszaj i przesiej przez sito. Suche skłądniki delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

3

Poncz i przełożenie ciasta

Sok z cytryny i wodę, wymieszaj. Z wystudzonego ciasta czekoladowego zetnij wypukły wierzch i pokrusz go do miseczki. Pozostałą część ciasta przekrój poziomo na dwa blaty. Spodnią część przekrojonego ciasta ułóż z powrotem w formie i nasącz przygotowanym wcześniej ponczem, a następnie posmaruj dżemem porzeczkowym.

4

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 800 ml. Zawartość torebki z galaretkami wsyp do wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do czasu aż galaretka zacznie tężeć. Przekrój banany wzdłuż i układaj je jeden przy drugim rozcięciem do dołu. Wyłóż na nie tężejącą galaretkę, wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki na ok. 2 h.

5

Masa śmietanowa

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Wszystko razem zmiksuj, zaczynając od małych obrotów miksera, do uzyskania puszystej masy. ¾ całej masy śmietanowej rozłóż na galaretce cytrynowej, przykryj drugim blatem. Nasącz go ponczem i rozsmaruj pozostałą część kremu, a następnie posyp je pokruszonym ciastem czekoladowym. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.