Flag

Ciasto Góry i doliny

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Fantazyjne ciasto ze śmietankowymi górami i wiśniowymi dolinami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 szkl.wody
125 gmargaryny
1 szkl.mąki
5 szt.jajek
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Obłożenie
370 gwiśni odsączonych (ze słoika lub mrożone)
300 mlkompotu wiśniowego lub soku z wiśni
1 opak.Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
5 łyżekcukru
500 mlśmietanki 30% tł.
2 czubate łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżeczkakakao (do posypania)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Wodę z margaryną zagotować w garnku i dodać mąkę. Całość ucierać pałką na małym ogniu do chwili, gdy ciasto utworzy na dnie garnka kulę. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbijać kolejno jajka, mieszając dokładnie mikserem. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę o śr. 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia zredukować temperaturę do 200°C.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C

3

Obłożenie

Z soku wiśniowego lub kompotu odlać 0,5 szklanki i wymieszać z kisielem wiśniowym i 5 łyżkami cukru. Wlać do reszty soku, dodać wiśnie, a następnie mieszając zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i Śmietan-fixy. Śmietanę i masę wiśniową nakładać na przemian w zagłębienia ciasta. Góry z bitej śmietany posypać kakao.