PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowe z makiem

Ciasto czekoladowe z jasnym kremem z makiem

10 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowe z makiem

Ciasto:

200 ml mleka
250 g masła
200 g maku (zmielonego)
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
5 szt. jajek
100 g żurawiny suszonej

Masa:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
50 g maku (zmielonego)

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko wlej do rondelka, dodaj masło i podgrzej do momentu roztopienia się masła. Pod koniec dodaj mak i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodaj zawartość opakowania ciasta czekoladowego i jajka. Wszystko miksuj do dokładnego połaczenia się składników. Na koniec dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

3

Masa

Śmietankę z mascarpone ubij z cukrem pudrem, na końcu dodaj zmielony mak i delikatnie wymieszaj.

4

Dekorowanie

Masę przełóż na ciasto. Przed podaniem udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowe z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3542kJ
846kcal
1491kJ
356kcal
Tłuszcz 52.96g 22.25g
Węglowodany 85.54g 35.94g
Białko 12.58g 5.28g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt