Flag

Ciasto czekoladowe z makiem

10 porcji
Łatwy
40 min
Ciasto czekoladowe z jasnym kremem z makiem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jesli chcesz przygotować wersję ciasta "dla dorosłych" namocz wcześniej suszoną żurawinę w alkoholu.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 mlmleka
250 gmasła
200 gmaku (zmielonego)
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
5 szt.jajek
100 gżurawiny suszonej
Masa
250 gserka mascarpone
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
50 gmaku (zmielonego)
Do dekoracji
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko wlej do rondelka, dodaj masło i podgrzej do momentu roztopienia się masła. Pod koniec dodaj mak i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodaj zawartość opakowania ciasta czekoladowego i jajka. Wszystko miksuj do dokładnego połaczenia się składników. Na koniec dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa

Śmietankę z mascarpone ubij z cukrem pudrem, na końcu dodaj zmielony mak i delikatnie wymieszaj.

4

Dekorowanie

Masę przełóż na ciasto. Przed podaniem udekoruj posypką.

Porady i wskazówki

  • Jesli chcesz przygotować wersję ciasta "dla dorosłych" namocz wcześniej suszoną żurawinę w alkoholu.