PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowe z makiem

Ciasto czekoladowe z jasnym kremem z makiem

10 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowe z makiem

Ciasto:

200 ml mleka
250 g masła
200 g maku (zmielonego)
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
5 szt. jajek
100 g żurawiny suszonej

Masa:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
50 g maku (zmielonego)

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko wlej do rondelka, dodaj masło i podgrzej do momentu roztopienia się masła. Pod koniec dodaj mak i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodaj zawartość opakowania ciasta czekoladowego i jajka. Wszystko miksuj do dokładnego połaczenia się składników. Na koniec dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

3

Masa

Śmietankę z mascarpone ubij z cukrem pudrem, na końcu dodaj zmielony mak i delikatnie wymieszaj.

4

Dekorowanie

Masę przełóż na ciasto. Przed podaniem udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowe z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3542kJ
846kcal
1491kJ
356kcal
Tłuszcz 52.96g 22.25g
Węglowodany 85.54g 35.94g
Białko 12.58g 5.28g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!