PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Banoffee - Banoffi

Kremowe ciasto bez pieczenia - pyszne połączenie bananów i toffi

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Banoffee - Banoffi

Ciasto:

1 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera
200 ml wody
240 g herbatników
200 g kajmaku masy krówkowej
2 szt. bananów
750 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 g czekolady mlecznej
100 g orzeszków ziemnych

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, odstaw do przestudzenia. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową. Banany pokrój na plasterki i wyłóż na masę kajmakową. 650 ml śmietanki przelej do miski i ubij na sztywno, pod koniec przelej przestudzoną galaretkę i zmiksuj krótko, do połączenia się składników. Masę śmietanową przelej do formy, odstaw do lekkiego stężenia, na ok. 20 minut do lodówki. Na wierzch poukładaj kolejną warstwę herbatników i ponownie odstaw do schłodzenia. Pozostałe 100 ml śmietanki przelej do małego garnka, podgrzej, dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wyciągnij ciasto z lodówki, przelej równomiernie jeszcze ciepłą polewę, a wierzch posyp orzeszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Banoffee - Banoffi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1348 kJ
322 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 21.57 g 17.98 g
Węglowodany 26.83 g 22.36 g
Białko 5.42 g 4.51 g