Flag

Ciasteczka z galaretką truskawkową i czekoladą

ok. 25 - 30 sztuk
Średni
40 min
Kruche ciasteczka z galaretką i białą czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
300 gmąki
150 gmasła (zimnego i pokrojonego)
60 gcukru pudru
1 szczyptasoli
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Do dekoracji
300 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 gczekolady białej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując je mąką. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą dużej foremki w kształcie serca wytnij ciasteczka i ułóż je na blasze. Na połowie ciastek wytnij środki za pomocą mniejszej foremki.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw galaretkę do lodówki.


Białą czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Każde pełne serce posmaruj białą czekoladą i przyklej na nie serce z dziurką. Gdy galaretka zacznie tężeć nalewaj ją ostrożnie do mniejszych serduszek. Pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.