PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka Mikołaje

Słodkie, maślane, świąteczne ciasteczka Mikołaje z lukru plastycznego

ok. 60 sztuk

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka Mikołaje

Ciasto:

2 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały i czerwony lukier plastyczny rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 mm. Foremką do ciastek wytnij kółka, a następnie odetnij tą samą foremką fragment aby powstała broda. Z postałego białego lukru wytnij cienkie paski na obwódkę czapki. Z czerwonego lukru plastycznego wytnij kółka tą samą foremką. Ze środka wytnij cienki pasek i uformuj z niego dwie kuleczki na nosy. Wszystkie elementy Mikołaja przyklej za pomocą pisaka cukrowego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka Mikołaje

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 465 kJ
111 kcal
1654 kJ
395 kcal
Tłuszcz 3.42 g 12.21 g
Węglowodany 18.65 g 66.61 g
Białko 1.20 g 4.29 g