PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka Mikołaje

Słodkie, maślane, świąteczne ciasteczka Mikołaje z lukru plastycznego

o 60 sztuk

łatwe 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka Mikołaje

Ciasto:

2 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały i czerwony lukier plastyczny rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 mm. Foremką do ciastek wytnij kółka, a następnie odetnij tą samą foremką fragment aby powstała broda. Z postałego białego lukru wytnij cienkie paski na obwódkę czapki. Z czerwonego lukru plastycznego wytnij kółka tą samą foremką. Ze środka wytnij cienki pasek i uformuj z niego dwie kuleczki na nosy. Wszystkie elementy Mikołaja przyklej za pomocą pisaka cukrowego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka Mikołaje

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 465kJ
111kcal
1654kJ
395kcal
Tłuszcz 3.42g 12.21g
Węglowodany 18.65g 66.61g
Białko 1.20g 4.29g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!