PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka Kurczaczki

Kruche ciasteczka z dekoracją

ok. 20 sztuk

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka Kurczaczki

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

3 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Powycinaj kółka o śr. 7 cm.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Dekorowanie

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do woreczka, odetnij niewielki koniec i oblej wystudzone ciasteczka. Odstaw do wyschnięcia. Gdy lukier będzie już suchy, pisakami cukrowymi narysuj kurczaczkom oczy, dzióbki i nóżki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka Kurczaczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 745 kJ
178 kcal
1591 kJ
380 kcal
Tłuszcz 4.86 g 10.35 g
Węglowodany 31.61 g 67.26 g
Białko 1.84 g 3.91 g