Flag

Ciasteczka korzenne

40 sztuk
Łatwy
20 min
Kruche, aromatyczne, pyszne ciasteczka korzenne. Nie przejdziesz obok nich obojętnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
330 gmąki pszennej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
80 gcukru drobnego
2 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
200 gmasła zimnego
1 szt.jajka
50 gmiodu płynnego

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj razem mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i przyprawę korzenną.
Dodaj pokrojone w małe kostki masło, jajko i płynny miód (nie ciepły).
Krótko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.

2

Pieczenie

Ciasteczka układaj na przygotowanej wcześniej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 8-10 minut, do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C