PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciabatta

Tradycyjny, włoski chleb

2 sztuki

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciabatta

Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki soli
400 ml wody (letniej)
20 ml oliwy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wodę i całość zagnieć do połączenia się składników. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć na jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie bardzo luźne, przełóż je do suchej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia.

2

Formowanie

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po tym czasie, osobny arkusz papieru do pieczenia oprósz delikatnie i dokładnie mąką. Wylej na środek połowę ciasta, łapiąc za dwa przeciwległe końce papieru obtocz ciasto w mące, a następnie przełóż na blachę i lekko uformuj ciabattę. To samo powtórz z drugą częścią ciasta. Uformowane ciabatty przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 40 - 60 minut.

3

Pieczenie

Wyrośnięte ciabatty wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 230 °C

Piekarnik gazowy: 230 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

4

*Ciabatta z suszonymi pomidorami

Dodatkowo do ciasta dodaj 80 g suszonych pomidorów z zalewy.

Do podstawowego przepisu pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Pieczenie jak w wersji podstawowej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciabatta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3994 kJ
954 kcal
854 kJ
204 kcal
Tłuszcz 14.67 g 3.13 g
Węglowodany 179.50 g 38.35 g
Białko 30.58 g 6.53 g