PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chlebek bananowy bez glutenu, laktozy i cukru

Pyszny chlebek z bananami. Idealny dla osób unikających glutenu i laktozy

ok. 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chlebek bananowy bez glutenu, laktozy i cukru

Ciasto:

80 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki jaglanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
3 szt. bananów
2 szt. jajek
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

10 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę ryżową, ziemniaczaną, jaglaną i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka, miód i olej rzepakowy. Mokre składniki dodaj do suchych i szybko wymieszaj tylko do połączenia składników.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy, posyp płatkami migdałów i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chlebek bananowy bez glutenu, laktozy i cukru

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 662 kJ
158 kcal
867 kJ
207 kcal
Tłuszcz 5.06 g 6.66 g
Węglowodany 25.38 g 33.39 g
Białko 3.22 g 4.24 g