PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb na zakwasie żytnim

ok. 10 - 12 porcji

średni 160 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Składniki:

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 opak. Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
10 g soli
50 g ziaren słonecznika
450 ml wody (ciepłej)

Dodatkowo:

1 łyżka wody
50 g ziaren słonecznika

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, drożdże, zakwas, cukier, sól i ziarna słonecznika. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h.

2

Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie za pomocą miksera. Następnie przełóż ciasto do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp ziarnami słonecznika i delikatnie natnij nożem. Chleb odstaw do wyrośnięcia na 1 h w ciepłe miejsce.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 210°C. Wstaw foremkę do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 210 °C

Piekarnik gazowy: 210 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Następnie zmniejsz temp. do 180°C i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 30 min.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 854 kJ
204 kcal
862 kJ
206 kcal
Tłuszcz 5.76 g 5.82 g
Węglowodany 34.65 g 35.00 g
Białko 7.78 g 7.86 g