PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chałka drożdżowa z czekoladą

Chałka zaplatana z 5 pasm. Idealna na Wielkanoc. Łatwy przepis krok po kroku.

ok. 8 porcji

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chałka drożdżowa z czekoladą

Ciasto drożdżowe:

200 ml mleka
80 g masła
500 g mąki pszennej
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek
1 szt. białka
75 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Do posmarowania ciasta:

1 łyżka mleka
1 szt. żółtek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (oprócz czekoladowych kropelek) i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2

Ponownie zagnieć ciasto na oprószonym mąką blacie i delikatnie zagnieć w nie również czekoladowe kropelki (1 łyżkę kropelek pozostaw do posypania). Podziel ciasto na 5 równych kawałków (najlepiej je zważy, jedna porcja powinna ważyć ok. 200 g) i uformuj je w paski o dł. ok. 40 cm. 

3

Ściśnij 5 pasm obok siebie i zapleć je w warkocz. Pasmo, które znajduje się najbardziej po prawej stronie przełóż pomiędzy pasmo pierwsze i drugie od lewej.

4

Następnie pasmo pierwsze z lewej przełóż na środek.

5

Drugie pasmo z lewej przełóż na środkowe pasmo.

6

Powtórz te kroki. 

7

Na koniec mocno dociśnij końce do siebie. Przechyl warkocz w lewo. Przesuń warkocz z papierem do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika, przykryj go bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 min (aż wyraźnie powiększy swoją objętość). Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

8

Dekorowanie

Żółtko wymieszaj z mlekiem trzepaczką, posmaruj nimi warkocz i posyp pozostałymi kropelkami czekolady. 

9

Pieczenie

Chałkę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 30 min.

Po upieczeniu przełóż chałkę z papieru do pieczenia na kratkę do przestudzenia i odstaw do ostygnięcia. Uważaj, bo czekoladowe kropelki są po pieczeniu bardzo gorące!

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chałka drożdżowa z czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1595 kJ
381 kcal
1277 kJ
305 kcal
Tłuszcz 15.00 g 12.00 g
Węglowodany 51.43 g 41.15 g
Białko 10.43 g 8.35 g