Chałka drożdżowa z czekoladą

Chałka zaplatana z 5 pasm. Idealna na Wielkanoc. Łatwy przepis krok po kroku.

ok. 8 porcji

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chałka drożdżowa z czekoladą

Ciasto drożdżowe:

200 ml mleka
80 g masła
500 g mąki pszennej
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajka
1 szt. białka
75 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Do posmarowania ciasta:

1 łyżka mleka
1 szt. żółtka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (oprócz czekoladowych kropelek) i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2

Ponownie zagnieć ciasto na oprószonym mąką blacie i delikatnie zagnieć w nie również czekoladowe kropelki (1 łyżkę kropelek pozostaw do posypania). Podziel ciasto na 5 równych kawałków (najlepiej je zważy, jedna porcja powinna ważyć ok. 200 g) i uformuj je w paski o dł. ok. 40 cm. 

3

Ściśnij 5 pasm obok siebie i zapleć je w warkocz. Pasmo, które znajduje się najbardziej po prawej stronie przełóż pomiędzy pasmo pierwsze i drugie od lewej.

4

Następnie pasmo pierwsze z lewej przełóż na środek.

5

Drugie pasmo z lewej przełóż na środkowe pasmo.

6

Powtórz te kroki. 

7

Na koniec mocno dociśnij końce do siebie. Przechyl warkocz w lewo. Przesuń warkocz z papierem do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika, przykryj go bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 min (aż wyraźnie powiększy swoją objętość). Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

8

Dekorowanie

Żółtko wymieszaj z mlekiem trzepaczką, posmaruj nimi warkocz i posyp pozostałymi kropelkami czekolady. 

9

Pieczenie

Chałkę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 30 min.

Po upieczeniu przełóż chałkę z papieru do pieczenia na kratkę do przestudzenia i odstaw do ostygnięcia. Uważaj, bo czekoladowe kropelki są po pieczeniu bardzo gorące!

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chałka drożdżowa z czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1591 kJ
380 kcal
1273 kJ
304 kcal
Tłuszcz 15.01 g 12.01 g
Węglowodany 51.20 g 40.96 g
Białko 10.43 g 8.35 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne