PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bułeczki z pieczarkami

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem pieczarkowym

ok. 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bułeczki z pieczarkami

Nadzienie:

1000 g pieczarek
2 szt. cebuli
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

Ciasto:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli
125 ml mleka (ciepłego)
125 ml wody (ciepłej)
1 szt. jajek
2 łyżki oleju

Do smarowania:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Nadzienie

Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj do cebuli, dopraw do smaku i smaż bez przykrycia, aby woda odparowała, a pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Usmażone pieczarki odsącz na sitku z resztek wody i przestudź.

2

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, wodę i jajko. Całość wyrabiaj mikserem z konćówką do ugniatania ciasta, pod koniec dodaj olej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 12 części. Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 13-14 cm. Na środku wyłóż nadzienie, zlepiaj jak pierogi i układaj łączeniem do dołu na blasze z wyposarzenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bułeczki z pieczarkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 821 kJ
196 kcal
481 kJ
115 kcal
Tłuszcz 4.00 g 2.35 g
Węglowodany 33.37 g 19.63 g
Białko 9.09 g 5.35 g