PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Budyń ze śmietanką i truskawkami

Świeży, orzeźwiający smak truskawek w połączeniu z budyniem

o 4 - 5 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Budyń ze śmietanką i truskawkami

Składniki:

250 g truskawek
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
200 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżki cukru
25 g migdałów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Cztery małe miseczki o pojemności ok. 200 ml wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miseczek pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i śmietanie, wystudzić mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miseczek (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg). Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miseczki do góry dnem, delikatnie zdjąć folię.

2

Dekorowanie

Deser udekorować truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Budyń ze śmietanką i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1294kJ
309kcal
603kJ
144kcal
Tłuszcz 22.31g 10.43g
Węglowodany 29.10g 13.60g
Białko 9.32g 4.35g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej