Flag

Budyń ze śmietanką i truskawkami

ok. 4 - 5 porcji
Średni
40 min
Świeży, orzeźwiający smak truskawek w połączeniu z budyniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gtruskawek
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
200 mlśmietanki 30% tł.
3 łyżkicukru
25 gmigdałów

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Cztery małe miseczki o pojemności ok. 200 ml wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miseczek pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i śmietanie, wystudzić mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miseczek (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg). Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miseczki do góry dnem, delikatnie zdjąć folię.

2

Dekorowanie

Deser udekorować truskawkami.