PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Budyń ze śmietanką i truskawkami

Świeży, orzeźwiający smak truskawek w połączeniu z budyniem

ok. 4 - 5 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Budyń ze śmietanką i truskawkami

Składniki:

250 g truskawek
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
200 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżki cukru
25 g migdałów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Cztery małe miseczki o pojemności ok. 200 ml wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miseczek pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i śmietanie, wystudzić mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miseczek (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg). Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miseczki do góry dnem, delikatnie zdjąć folię.

2

Dekorowanie

Deser udekorować truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Budyń ze śmietanką i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1294 kJ
309 kcal
603 kJ
144 kcal
Tłuszcz 22.31 g 10.43 g
Węglowodany 29.10 g 13.60 g
Białko 9.32 g 4.35 g