Flag

Brzoskwiniowa kostka sernikowa

24 porcje
Średni
40 min
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
100 gmąki
40 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Przełożenie
2 opak.Galaretki o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetkera
800 mlwody (wrzącej)
1 puszkabrzoskwiń w syropie (odłóż 2 połówki do dekoracji)
Poncz
100 mlwody + 100 ml syropu z brzoskwiń
0,5 szt.cytryny
Masa sernikowa
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka (schłodzonego)
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Dno blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka. Na końcu wsyp przesiane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Masę przełóż do blachy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu odstaw biszkopt do całkowitego wystudzenia.

3

Przełożenie

W czasie gdy biszkopt się piecze, do wrzącej wody wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.


Brzoskwinie odsącz z syropu (odłóż 2 połówki do dekoracji) i pokrój w niedużą kostkę. Kawałki brzoskwiń dodaj do wystudzonej galaretki wymieszaj i wstaw całość do lodówki do momentu aż galaretka zacznie nabierać mocno żelowej konsystencji.


Wystudzony biszkopt wyjmij z blachy, zdejmij papier do pieczenia i odetnij ewentualne wybrzuszenia. Na dnie formy ułóż nowy kawałek papieru, a na nim połóż biszkopt. Składniki na poncz wymieszaj ze sobą i nasącz delikatnie biszkopt.


Tężejącą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż równomiernie na biszkopt i wstaw do lodówki do stężenia. Gdy galaretka wyraźnie stężeje przygotuj masę sernikową.

4

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na galaretce. Szpatułką zakończoną ząbkami zrób dekoracyjny wzór, a na koniec udekoruj plasterkami brzoskwiń. Wstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia.