PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Puszysty biszkopt z budyniem biszkoptowym i truskawkami

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ciasto:

40 g mąki
1 opak. Budyniu smak biszkoptowy Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g cukru pudru

Galaretka:

2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 ml wody
500 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno tortownicy o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miseczki i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier ciągle ubijając masę. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodawaj do ubitych białek suche składniki, delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

2

Pieczenie

Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudź.

3

Galaretka

Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku, wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Pokrojone trukawki ułóż na biszkopcie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkopt z truskawkami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 498kJ
119kcal
385kJ
92kcal
Tłuszcz 2.73g 2.10g
Węglowodany 23.44g 18.03g
Białko 5.79g 4.45g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej