PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Puszysty biszkopt z budyniem biszkoptowym i truskawkami

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ciasto:

40 g mąki
1 opak. Budyniu smak biszkoptowy Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g cukru pudru

Galaretka:

2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 ml wody
500 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno tortownicy o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miseczki i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier ciągle ubijając masę. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodawaj do ubitych białek suche składniki, delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

2

Pieczenie

Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudź.

3

Galaretka

Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku, wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Pokrojone trukawki ułóż na biszkopcie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkopt z truskawkami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 498 kJ
119 kcal
385 kJ
92 kcal
Tłuszcz 2.73 g 2.10 g
Węglowodany 23.44 g 18.03 g
Białko 5.79 g 4.45 g