PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

Delikatne bezy pod malinową pierzynką

ok. 25 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

Składniki:

4 szt. białka
1 szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
25 szt. malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miskę, w której będą ubijane białka najlepiej wcześniej przetrzeć alkoholem tak, by nie było na niej żadnych śladów tłuszczu. Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę miksować. Ubitą pianę rozłożyć na blachę do pieczenia - do upieczenia tej ilości bez będą potrzebne 3 blachy. Bezy nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Piec według zaleceń.

Piekarnik elektryczny: 130 °C

Piekarnik gazowy: 130 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

3

Pieczenie

Po 60 minutach zmniejszyć temperaturę i piec dalej.

Piekarnik elektryczny: 100 °C

Piekarnik gazowy: 100 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

4

Masa śmietanowa

W misce ubić mocno schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i dalej ubijać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem nałożyć na bezy, udekorować malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 490 kJ
117 kcal
1193 kJ
285 kcal
Tłuszcz 6.06 g 14.79 g
Węglowodany 14.48 g 35.32 g
Białko 1.09 g 2.66 g