PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

Delikatne bezy pod malinową pierzynką

o 25 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

Składniki:

4 szt. białka
1 szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
25 szt. malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miskę, w której będą ubijane białka najlepiej wcześniej przetrzeć alkoholem tak, by nie było na niej żadnych śladów tłuszczu. Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę miksować. Ubitą pianę rozłożyć na blachę do pieczenia - do upieczenia tej ilości bez będą potrzebne 3 blachy. Bezy nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy:  130 °C

Piekarnik elektryczny:  130 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

3

Pieczenie

Po 60 minutach zmniejszyć temperaturę i piec dalej.

Piekarnik gazowy:  100 °C

Piekarnik elektryczny:  100 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

4

Masa śmietanowa

W misce ubić mocno schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i dalej ubijać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem nałożyć na bezy, udekorować malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 490kJ
117kcal
1193kJ
285kcal
Tłuszcz 6.06g 14.79g
Węglowodany 14.48g 35.32g
Białko 1.09g 2.66g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej