PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Puszysty biszkopt czekoladowy bez glutenu przełożony warstwą orzechów i wyśmienitym kremem. Zasmakuje każdemu!

o 24 porcje

średni 50 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Biszkopt:

6 szt. jajek
150 g cukru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki kakao
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki gryczanej
40 g mąki kukurydzianej

Warstwa orzechowa:

5 szt. białka
150 g cukru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g orzechów włoskich (posiekanych)

Krem waniliowy:

700 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
70 g cukru
100 g masła o temp. pokojowej

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka ucieraj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wymieszaj proszek do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną, gryczaną i kukurydzianą. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój je na dwie części.

3

Warstwa orzechowa

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Białka ubij na sztywno stopniowo dodając cukier. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do blachy.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Upieczony wartswę orzechową pozostaw do wystudzenia.

5

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się ona z budyniem. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami wystudzony budyń, za każdym razem krótko miksując.

Jedną część biszkoptu wyłóż na dno blachy i rozprowadź na nim połowę kremu waniliowego. Na krem nałóż placek orzechowy, posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

6

Polewa

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Rozprowadź na cieście polewę czekoladową.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1017kJ
243kcal
1084kJ
259kcal
Tłuszcz 12.78g 13.59g
Węglowodany 27.27g 29.02g
Białko 5.66g 6.02g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej