Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Puszysty biszkopt czekoladowy bez glutenu przełożony warstwą orzechów i wyśmienitym kremem. Zasmakuje każdemu!

ok. 24 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Biszkopt:

6 szt. jajek
150 g cukru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki kakao
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki gryczanej
40 g mąki kukurydzianej

Warstwa orzechowa:

5 szt. białka
150 g cukru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g orzechów włoskich (posiekanych)

Krem waniliowy:

700 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
70 g cukru
100 g masła o temp. pokojowej

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% tł.

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka ucieraj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wymieszaj proszek do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną, gryczaną i kukurydzianą. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój je na dwie części.

3

Warstwa orzechowa

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Białka ubij na sztywno stopniowo dodając cukier. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do blachy.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Upieczony wartswę orzechową pozostaw do wystudzenia.

5

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się ona z budyniem. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami wystudzony budyń, za każdym razem krótko miksując.

Jedną część biszkoptu wyłóż na dno blachy i rozprowadź na nim połowę kremu waniliowego. Na krem nałóż placek orzechowy, posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

6

Polewa

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Rozprowadź na cieście polewę czekoladową.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1017 kJ
243 kcal
1084 kJ
259 kcal
Tłuszcz 12.78 g 13.59 g
Węglowodany 27.27 g 29.02 g
Białko 5.66 g 6.02 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.