PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Puszysty biszkopt czekoladowy bez glutenu przełożony warstwą orzechów i wyśmienitym kremem. Zasmakuje każdemu!

ok. 24 porcje

średni 50 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Biszkopt:

6 szt. jajek
150 g cukru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki kakao
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki gryczanej
40 g mąki kukurydzianej

Warstwa orzechowa:

5 szt. białka
150 g cukru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g orzechów włoskich (posiekanych)

Krem waniliowy:

700 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
70 g cukru
100 g masła o temp. pokojowej

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka ucieraj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wymieszaj proszek do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną, gryczaną i kukurydzianą. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój je na dwie części.

3

Warstwa orzechowa

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Białka ubij na sztywno stopniowo dodając cukier. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do blachy.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Upieczony wartswę orzechową pozostaw do wystudzenia.

5

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się ona z budyniem. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami wystudzony budyń, za każdym razem krótko miksując.

Jedną część biszkoptu wyłóż na dno blachy i rozprowadź na nim połowę kremu waniliowego. Na krem nałóż placek orzechowy, posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

6

Polewa

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Rozprowadź na cieście polewę czekoladową.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowe ciasto Marysieńka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1017 kJ
243 kcal
1084 kJ
259 kcal
Tłuszcz 12.78 g 13.59 g
Węglowodany 27.27 g 29.02 g
Białko 5.66 g 6.02 g