Flag

Bezglutenowe ciasto Marysieńka

ok. 24 porcje
Średni
60 min
Puszysty biszkopt czekoladowy bez glutenu przełożony warstwą orzechów i wyśmienitym kremem. Zasmakuje każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
6 szt.jajek
150 gcukru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
2 łyżkikakao
20 gmąki ziemniaczanej
20 gmąki gryczanej
40 gmąki kukurydzianej
Warstwa orzechowa
5 szt.białka
150 gcukru
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
2 łyżkimąki ziemniaczanej
200 gorzechów włoskich (posiekanych)
Krem waniliowy
700 mlmleka
2 opak.Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
70 gcukru
100 gmasła o temp. pokojowej
Polewa
100 gczekolady gorzkiej
50 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka ucieraj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wymieszaj proszek do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną, gryczaną i kukurydzianą. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój je na dwie części.

3

Warstwa orzechowa

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Białka ubij na sztywno stopniowo dodając cukier. Dodaj proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do blachy.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony wartswę orzechową pozostaw do wystudzenia.

5

Krem waniliowy

500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się ona z budyniem. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami wystudzony budyń, za każdym razem krótko miksując.


Jedną część biszkoptu wyłóż na dno blachy i rozprowadź na nim połowę kremu waniliowego. Na krem nałóż placek orzechowy, posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

6

Polewa

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Rozprowadź na cieście polewę czekoladową.


Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.