PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

Pyszna rolada z dodatkiem czekolady i serka mascarpone

o 12 - 14 porcji

średni 70 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

Rolada:

200 g czekolady gorzkiej
8 szt. jajek
1 szczypta soli
150 g cukru

Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera
50 g czekolady gorzkiej , drobno posiekanej

Do dekoracji:

1 łyżeczka kakao do oprószenia

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.

2

Pieczenie

Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Oprósz delikatnie ściereczkę kuchenną kakao, przykryj nią ciasto i zwiń w kształt rolady. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem stracciatella, zostawiając czystą krawędź o szerokości około 2 cm. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem oprósz ciasto kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1696kJ
405kcal
1315kJ
314kcal
Tłuszcz 29.53g 22.89g
Węglowodany 27.96g 21.68g
Białko 7.50g 5.82g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej