PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

Pyszna rolada z dodatkiem czekolady i serka mascarpone

o 12 - 14 porcji

średnie 70 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

Rolada:

200 g czekolady gorzkiej
8 szt. jajek
1 szczypta soli
150 g cukru

Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera
50 g czekolady gorzkiej , drobno posiekanej

Do dekoracji:

1 łyżeczka kakao do oprószenia

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.

2

Pieczenie

Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Oprósz delikatnie ściereczkę kuchenną kakao, przykryj nią ciasto i zwiń w kształt rolady. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem stracciatella, zostawiając czystą krawędź o szerokości około 2 cm. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem oprósz ciasto kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowa rolada czekoladowa z kremem stracciatella

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1696kJ
405kcal
1315kJ
314kcal
Tłuszcz 29.53g 22.89g
Węglowodany 27.96g 21.68g
Białko 7.50g 5.82g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt