PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka wielkanocna

Babka z rodzynkami polana lukrem

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka wielkanocna

Ciasto:

300 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g margaryny
150 g cukru
2 szt. jajek
5 - 10 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
125 ml śmietany 18% tł.
10 g rodzynek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do formy nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

3

Dekorowanie

Wystudzoną babkę posmarować przygotowanym lukrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka wielkanocna

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858 kJ
205 kcal
1478 kJ
353 kcal
Tłuszcz 9.02 g 15.55 g
Węglowodany 28.01 g 48.30 g
Białko 3.23 g 5.56 g