PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczkozaury

Zielone Babeczkozaury to pyszna ozdoba każdego kinderbalu :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczkozaury

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Dekoracja Babeczkozaurów:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier gotowy zielony rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odetnij róg opakowania i wylej na wystudzone babeczki. Odczekaj, aż lukier zacznie zastygać. Przed jego zastygnięciem babeczki należy udekorować posypką oraz zielonymi listkami, aby powstały grzbiety dinozaurów.

Na papierze do pieczenia wyciśnij krem dekoracyjny biały i uformuj z niego głowy dinozaurów. Głowy umieść na wierzchu babeczek. Z brązowych cukierków wykonaj oczy. Czerwonym pisakiem namaluj języki dinozaurów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczkozaury

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1612kJ
385kcal
1478kJ
353kcal
Tłuszcz 12.58g 11.54g
Węglowodany 62.98g 57.78g
Białko 3.88g 3.56g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej