Flag

Babeczki - Zimowy granat

12 porcji
Średni
40 min
Wyjątkowe babeczki jogurtowe udekorowane owocem granatu
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Sposób przygotowania babeczki z kremem znajdziecie Państwo w przepisie "Królewna Śnieżka".
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Krem
200 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 szt.owocu granatu
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Przy pomocy pędzelka nakładaj cienką warstwę na babeczki. Odstaw do zastygnięcia.


Na zastygniętym lukrze wykonaj rant białych kropeczek pisakiem cukrowym białym.


Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.


Dekorowanie

Owocami granatu oraz posypką udekoruj babeczki przed podaniem.

Porady i wskazówki

  • Sposób przygotowania babeczki z kremem znajdziecie Państwo w przepisie "Królewna Śnieżka".