PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z winogronami i marcepanem

Jesienne babeczki z winogronami, które wyglądają jak żołędzie

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z winogronami i marcepanem

Ciasto:

200 g masy marcepanowej
125 g masła lub margaryny
75 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
5 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
3 szt. jajek
175 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g migdałów mielonych
4 łyżki mleka
250 g winogron

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
250 g winogron

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masę marcepanową pokroić w drobną kostkę. Winogrona umyć i osuszyć. Formę do wypieku babeczek posmarować tłuszczem i posypać mąką.

2

Ciasto

Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat, miksować do czasu aż składniki się połączą. Następnie dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały zmieszać i naprzemiennie z mlekiem dodać do masy. Na koniec dodać kostki masy marcepanowej. Całość wymieszać. Ciasto nałożyć do formy i delikatnie wcisnąć winogrona.

3

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę mleczną przelać do miseczki i maczać w niej do połowy winogrona. Odłożyć do zastygnięcia. Polewę białą rozsmarować na papierze do pieczenia. Gdy zastygnie przy pomocy noża delikatnie ją zeskrobać, aby powstały wiórki. Babeczki udekorować winogronami i wiórkami czekoladowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z winogronami i marcepanem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1863kJ
445kcal
1352kJ
323kcal
Tłuszcz 28.06g 20.33g
Węglowodany 41.82g 30.30g
Białko 8.21g 5.95g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej