PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Soczyste truskawki robią do nas śmieszne minki :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
0,5 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

12 szt. truskawek
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
50 g czekolady deserowej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj krótko na najniższych obrotach. 1/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego lub do woreczka z odciętym rogiem. Do pozostałej masy dodaj połowę tubki barwnika niebieskiego i delikatnie wymieszaj mikserem. Niebieską masę nałóży do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i ułóż na wierzchu babeczek. Masą śmietanową bez barwnika ozdób każdą truskawkę. Kremem dekoracyjnym białym zrób oczy i usta wesołych buziek. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do papierowej tutki i zrób źrenice oczu. Całość posyp perełkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708 kJ
408 kcal
1365 kJ
326 kcal
Tłuszcz 24.49 g 19.60 g
Węglowodany 44.13 g 35.30 g
Białko 4.13 g 3.30 g