Flag

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

12 porcji
Średni
40 min
Soczyste truskawki robią do nas śmieszne minki :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
0,5 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Do dekoracji
12 szt.truskawek
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
50 gczekolady deserowej
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj krótko na najniższych obrotach. 1/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego lub do woreczka z odciętym rogiem. Do pozostałej masy dodaj połowę tubki barwnika niebieskiego i delikatnie wymieszaj mikserem. Niebieską masę nałóży do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i ułóż na wierzchu babeczek. Masą śmietanową bez barwnika ozdób każdą truskawkę. Pisakiem cukrowym białym zrób oczy i usta wesołych buziek. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do papierowej tutki i zrób źrenice oczu. Całość posyp perełkami cukrowymi.