PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Soczyste truskawki robią do nas śmieszne minki :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
0,5 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

12 szt. truskawek
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
50 g czekolady deserowej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj krótko na najniższych obrotach. 1/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego lub do woreczka z odciętym rogiem. Do pozostałej masy dodaj połowę tubki barwnika niebieskiego i delikatnie wymieszaj mikserem. Niebieską masę nałóży do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i ułóż na wierzchu babeczek. Masą śmietanową bez barwnika ozdób każdą truskawkę. Kremem dekoracyjnym białym zrób oczy i usta wesołych buziek. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do papierowej tutki i zrób źrenice oczu. Całość posyp perełkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
1365kJ
326kcal
Tłuszcz 24.49g 19.60g
Węglowodany 44.13g 35.30g
Białko 4.13g 3.30g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej