PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z koroną

Piękne korony z lukru plastycznego dla małej księżniczki

12 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z koroną

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Foremką do ciastek wytnij kółka i za pomocą pisaka cukrowego przyczep je do babeczek. Nożykiem zrób wgłębienia na krzyż aby uzyskac efekt pikowania. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Jeden dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki" (Zdj. 1).

4

Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki przy pomocy pisaka cukrowego, a następnie udekoruj perełkami (Zdj. 3).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z koroną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1298 kJ
310 kcal
1566 kJ
374 kcal
Tłuszcz 10.86 g 13.08 g
Węglowodany 49.96 g 60.19 g
Białko 2.94 g 3.55 g