PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z koroną

Piękne korony z lukru plastycznego dla małej księżniczki

12 sztuk

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z koroną

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Foremką do ciastek wytnij kółka i za pomocą pisaka cukrowego przyczep je do babeczek. Nożykiem zrób wgłębienia na krzyż aby uzyskac efekt pikowania. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Jeden dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki" (Zdj. 1).

4

Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki przy pomocy pisaka cukrowego, a następnie udekoruj perełkami (Zdj. 3).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z koroną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1298kJ
310kcal
1566kJ
374kcal
Tłuszcz 10.86g 13.08g
Węglowodany 49.96g 60.19g
Białko 2.94g 3.55g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!