PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kapeluszem

Babeczki jogurtowe z kapeluszami z lukru plastycznego

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kapeluszem

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Do 80 g lukru plastycznego dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i zagnieć aby uzyskać jednolity kolor.

Pozostały lukier plastyczny rozwałkuj cienko. Foremką do ciastek wytnij 12 kółek o śr. 6 cm i 12 kółek o śr. 7 cm. Z kawałka lukru plastycznego uformuj kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. (Zdj. 1)

Mniejsze kółko z lukru plastycznego ułóż na środku kulki i lekko dociśnij, aby powstała wypukłość kapelusza. Delikatnie zdejmij, odłóż i podobnie postąp z pozostałymi mniejszymi kółkami. (Zdj. 2)

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj i wytnij z niego 12 pasków o dł. ok. 10 - 12 cm. Każdy pasek przymocuj jak tasiemkę dookoła kapelusza, zwilżając delikatnie woda miejsce łączenia. Z pozostałego lukru możesz ulepić lub wyciąć wykrawaczką małe kwiatuszki i ozdabiając kapelusze. Gotowe kapelusze odłóż do wyschnięcia i utrwalenia kształtu.

Większe kółka przymocuj do babeczek, a następnie udekoruj kapeluszami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kapeluszem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1495kJ
357kcal
1570kJ
375kcal
Tłuszcz 11.30g 11.89g
Węglowodany 60.51g 63.70g
Białko 2.95g 3.10g