PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki urodzinowe - 100 lat!

Wyjątkowe cupcakes na urodziny

12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki urodzinowe - 100 lat!

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł. (ok. pół kubka)
100 ml oleju

Do dekoracji:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj różgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta rozłóż równomiernie w przygotowanych foremkach do połowy wyskości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wycisnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż pozostałą część ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na wystudzone babeczki. Posyp perełkami cukrowymi. Przed podaniem udekoruj świeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki urodzinowe - 100 lat!

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1491 kJ
356 kcal
1319 kJ
315 kcal
Tłuszcz 19.75 g 17.48 g
Węglowodany 39.71 g 35.14 g
Białko 5.06 g 4.47 g