Babeczki sukienki

Piękne babeczki w formie sukienek, idealne dla małych kiężniczek

12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki sukienki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Gorsety z ciasta:

70 g masła
140 g mąki
1 szczypta soli
2 łyżki wody (zimnej)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Papierowe foremki wyłóż na blaszce do pieczenia lub w specjalnej blaszce do pieczenia babeczek. Mieszankę na babeczki wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozłóż do papierowych foremek.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

3

Gorsety

Z masła, mąki, soli i wody zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Z papieru wytnij szablony gorsetów, które mogą mieć różne kształty, powinny mieć ok. 10 cm długości. Gdy ciasto odpocznie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 0,3 - 0,5 mm. Z pomocą przygotowanych szablonów wytnij 12 gorsetów. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż ciastka, każde delikatnie nakłuj widelcem, tak by w czasie pieczenia nie porobiły się bąble.

4

Pieczenie

Blachę z gorsetami wstaw do piekarnika na środkową półkę.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

5

Dekorowanie gorsetów

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i wyciskaj lukry na gorsety z ciasta. Kolorowymi pisakami i perełkami ozdób gorsety sukienek.

6

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego, krem dokładnie wymieszaj, aż będzie jednolity. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty sukienek do nakładania kremu można użyć różnych końcówek.

W udekorowane babeczki wbij pionowo nóż i w tak powstały otwór wsuń gorset z kruchego ciasta.

Wartości odżywcze podane poniżej wskazują wykorzystanie pełnych opakowań potrzebnych produktów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki sukienki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2546 kJ
608 kcal
1470 kJ
351 kcal
Tłuszcz 24.74 g 14.30 g
Węglowodany 90.03 g 52.04 g
Białko 5.72 g 3.31 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.