PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki sezamkowe

Czekoladowe babeczki z kremem ajerkoniakowym

12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki sezamkowe

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Lukier:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Krem:

250 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera
2 opak. ciastek "Sezamki"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

3

Lukier

Opakowanie z lukrem włóż na chwilę do gorącej wody tak, aby lukier w opakowaniu miał konsystencję gęstej śmietany. Następnie nakładaj lukier na wystudzone babeczki i odstaw do zastygnięcia. Kiedy lukier zastygnie na brzegach babeczki cieniutkim pędzelkiem zrób z tego samego lukru kropki.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Krem umieścić w szprycy lub woreczku z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środku babeczki.

5

Dekorowanie

Babeczki udekruj perełkami. Ciastko sezamkowe przekrój na pół, a następnie po przekątnej tak aby wyszedł trójkąt. Babeczki udekoruj sezamkowymi trójkątami po dwa trójkąty na jedną babeczkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki sezamkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1696kJ
405kcal
1390kJ
332kcal
Tłuszcz 16.36g 13.41g
Węglowodany 56.04g 45.94g
Białko 5.75g 4.72g