PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki różyczki

Pyszne babeczki jogurtowe z konfiturą malinową, udekorowane różyczkami z opłatka

12 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki różyczki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka zimnego lub 250 ml śmietanki 30% tł.
100 g masła miękkiego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temperatury 175C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Po upieczeniu odstaw babeczki do wystudzenia.

3

Krem

Zimne mleko lub śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu i 1/3 opakowania barwnika. Miksuj przez ok. 3 min. najpierw na najniższych, a po chwili na najwyższych obrotach miksera. Jeśli chcesz jeszcze wzmocnić kolor kremu możesz dodać więcej barwnika i krótko zmiksować do połączenia. Gotowy krem przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.

Pełnego uroku babeczkom dodadzą delikatne różyczki z opłatka ułożone na kremie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki różyczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1449kJ
346kcal
1306kJ
312kcal
Tłuszcz 19.87g 17.90g
Węglowodany 36.93g 33.27g
Białko 5.09g 4.58g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej