PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki różyczki

Pyszne babeczki jogurtowe z konfiturą malinową, udekorowane różyczkami z opłatka

12 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki różyczki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka zimnego lub 250 ml śmietanki 30% tł.
100 g masła miękkiego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temperatury 175C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Po upieczeniu odstaw babeczki do wystudzenia.

3

Krem

Zimne mleko lub śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu i 1/3 opakowania barwnika. Miksuj przez ok. 3 min. najpierw na najniższych, a po chwili na najwyższych obrotach miksera. Jeśli chcesz jeszcze wzmocnić kolor kremu możesz dodać więcej barwnika i krótko zmiksować do połączenia. Gotowy krem przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.

Pełnego uroku babeczkom dodadzą delikatne różyczki z opłatka ułożone na kremie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki różyczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1449 kJ
346 kcal
1306 kJ
312 kcal
Tłuszcz 19.87 g 17.90 g
Węglowodany 36.93 g 33.27 g
Białko 5.09 g 4.58 g