PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki mozaikowe kwiaty

Babeczki jogurtowe z zielonym lukrem i posypką

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki mozaikowe kwiaty

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukry gotowe rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch babeczek pokryj lukrami. Kiedy lukier zaczynie tężeć nakładaj posypkę w formie kwiatka. Rozpocznij układanie od złotego środka tj. zaznacz kontur czarnymi płatkami, a następnie wypełnij go płatkami złotymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki mozaikowe kwiaty

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1168 kJ
279 kcal
1541 kJ
368 kcal
Tłuszcz 9.96 g 13.10 g
Węglowodany 43.81 g 57.64 g
Białko 2.99 g 3.93 g